Гликемичен индекс - hypoxi-bg.com - Често задавани въпроси
  • Регистрация
Това е секцията ни Често задавани въпроси, където можете да задавате въпроси свързани с HYPOXI и всички създадени категории и ще получите компетентен отговор от нашия екип.

Гликемичен индекс

1 Отговор

0 гласа
 
Най-добър отговор
Гликемичният индекс е число, с което се определя скоростта на разграждане на въглехидратите в организма, което влияе директно на отделянето на кръвната  захар и съответно на необходимия инсулин. Неговата роля е да се справи с кръвната захар, като я превърне в енергия или да я складира като енергиен запас (в мазнини). Когато сме приели въглехидрати с висок гликемичен индекс, те се разграждат бързо, кръвната ни захар рязко се повишава, секретирането на инсулин също е бързо и ако тялото ни не се нуждае от много енергия, не малка част от приетата храна отива за енергиен запас. Освен това тези храни не ни засищат за дълго и скоро ние отново сме гладни и т. н. Ако консумираме храни с висок гликемичен индекс има опасност да имаме здравословни проблеми – затлъстяване, диабет, и т.н.

     Като променим хранителните си навици и заменим храните с висок гликемичен индекс, с такива с нисък гликемичен индекс, то тогава инсулинът ще успява да ги преработи в енергия, ще бъдем сити за по-дълго време и неусетно ще започнем да отслабваме.

     Добре е да знаем, че храните с индекс до 55 трябва да присъстват най-често в менюто ни, тези с индекс от 55 до 60 – по-рядко, а тези с индекс по-висок от 60 да ги използваме при предстоящи активни физически занимания или да ги изключим от менюто си.

     Ето и няколко съвети за добри хранителни навици, които спазвайки ги ще доведат и до желани резултати – здраве, отслабване, тонус и т.н.

     1. Най-важното е да спрете консумацията на тестени изделия и сладкиши от бяло брашно. Изберете продуктите с повишено съдържание на  фибри – пълнозърнести тестени храни, кафяв ориз, плодове и зеленчуци...

     2. Ограничете приема на въглехидрати във вечерните часове.

     3. Не консумирайте полуфабрикати и гответе без да пържите, избягвайте сосовете, намалете мазнините, използвайте  подправки...

     4. Когато е необходимо да „подхапнете” между основните хранения, бъдете подготвени с храни с нисък гликемичен индекс – ябълка, кисело мляко, морков, краставица, сурови ядки...

     5. Винаги когато ви пригладнее изпийте чаша вода. Въобще водата е необходима за общите метаболитни процеси и не я забравяйте.

     6. Ако не можете без сладко, имайте под ръка ядки, блокче черен шоколад, сушени ядки, плод и пак изпийте чаша вода.

     Всички листни зеленчуци, зелен фасул, лук, домати, краставици, чушки, червено цвекло, тиквички и др., консумираме под форма на салата или сготвено ястие, независимо от въглехидратите в тях. Наличието на фибри в тях, забавят разграждането им в стомаха и забавят усвояването на въглехидратите в тях. Добре е когато консумираме храни с висок гликемичен индекс винаги да ги съчетаваме със зеленчуци, така забавяме процеса на усвояване на „бързите” въглехидрати.

     Нивата на кръвната захар зависят още от скоростта на изпразване на стомаха, от качеството на чревната абсорбция, от индивидуалния инсулинов отговор. Така ако смятаме, че спазваме „правилната диета” имаме и необходимата физическа активност, но не отслабваме значи или грешим някъде, или ни е необходима консултация с лекар специалист. Няколко специализирани изследвания могат да дадат точния отговор и здравето ни ще бъде защитено.
публикуван 13 Мар, 2015 от Pavlina
избран 14 Мар, 2015 от Pavlina
Гликемичен индекс на храните

Свързани (подобни) въпроси

0 гласа
1 отговор
Въпроса е зададен 13 Мар, 2015 в Хранене от Pavlina
0 гласа
1 отговор
0 гласа
1 отговор
Въпроса е зададен 13 Мар, 2015 в Хранене от Pavlina
...